Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Cím: 6640 Csongrád, Széchenyi u. 29

Telefonszám: 06-63/483-754

E-mail: altalanosiskolak@csongrad.hu

Intézményvezető: Gyöngyi Alexandra

A Csongrád és Térsége Általános Iskolák székhelyintézménye a Széchenyi iskola kívül-belül megújult, tágas épületével, igényes, tiszta környezetével, korszerű oktatással és nem utolsó sorban elhivatott nevelőivel várja leendő elsőseit.

Dolgos hétköznapjainkat, ünnepeinket, rendezvényeinket a családias légkör hatja át. Jelenleg 118 gyermek tanul iskolánkban. Velük 20 nevelő foglalkozik. Munkánkat 5 technikai dolgozó segíti.

Az oktatás évfolyamonként egy-egy osztályban zajlik.

Iskolánkban 1-4. osztályig nagy felmenő rendszerben folyik az alsó tagozatos munka.

A Vodafone Digitális Iskola Programnak köszönhetően a A Komplex Instrukciós Program keretében zajlik az  oktatás valamennyi évfolyamon. A módszer személyre szabott, differenciált feladatokkal segíti diákjaink munkáját.

Nagy hangsúlyt fektetünk a felzárkóztatásra, fejlesztésre és a tehetséggondozásra. Fejlesztő munkánkat terápiás kutya is segíti.

Iskolai könyvtárunkban rendszeresen tartunk könyvtári foglalkozásokat. Könyvállományunkat évről-évre gyarapítjuk.

Nyelvoktatás már az 1. évfolyammal elkezdődik az angol és a német nyelvvel. Iskolánkban hitoktatás is van, tiszteletben tartva a szülők ez iránti igényét.

A művészetek iránt érdeklődőket a Galli János és a Grotta Alapfokú Művészeti Iskolák tanárai itt helyben oktatják szakköri formában.

Sportolási lehetőségek közül a futball, a birkózás nagy népszerűségnek örvend. Tanulóink többsége már megtanult úszni.

Alapítványunk több tevékenységünket is támogatja.

Fontosnak tartjuk a hagyományok, művészetek ápolását! A Széchenyi-napok rendezvény sorozatai, az országban egyedülálló Helytörténeti Múzeumunk, Iskolagalériánk mind ezt a célt szolgálják.

Iskolamúzeumunk évről-évre sok helyi és vidéki látogatót vonz.

Évről-évre sikeresen rendezzük meg a Kárpát-medencei Hon- és népismereti Vetélkedőt.

Galériánkban évente több tárlatot nyitunk meg.

A Széchenyiben élénk diákélet zajlik! Számos rendezvény, verseny, akadályverseny, sulirádió, diákprogram várja tanulóinkat.

Az iskolakert, madárbarát kert, mely a város iskolái közül csak nálunk található, a tavasz eljövetelével megújul és mint biokert segíti és formálja a gyermekek környezeti szemléletét, számos tevékenységnek adva otthont.

Ökoiskolaként a természet megszerettetése, a környezet védelme fontos feladatunk! Iskolánk az elsők között és azóta is töretlenül, immár 50 éve táboroztatja diákjait minden nyáron. Az ország számos pontját bejártuk már gyalog, kerékpárral, hajóval, busszal, vonattal.

Voltunk már többek közt barlangászok, környezetvédők, erdei iskolások, kincskeresők, rókalesők.

Természetesen mind az, amit leírtam nem jöhetett volna létre egy aktív, támogató szülői szervezet nélkül!

A Széchenyisek megállják helyüket a világban. A középiskolák visszajelzései pozitívak. Elballagott tanulóink visszajárnak, időről-időre beszámolnak életük alakulásáról. Kötődnek ehhez az iskolához, a nevelőkhöz!