Útinapló

mely a „Határon túl – kirándulás Erdélybe-HAT-KP-1-2023/1-000327” és a

„Piroskások kirándulása Erdélybe HAT-KP-1-2023/1-000160”

pályázati azonosítószámú pályázatoknak köszönhetően valósulhatott meg.

A két pályázat azonos programmal, közös utazással került megszervezésre. Így összesen 48 tanuló és 5 kísérőnevelő utazott 2024. június 4-én Erdélybe, eltöltve ott öt felejthetetlen napot. A 48 tanuló közül 12 fő az Intézmény Csongrád és Térsége Általános Iskola László Gyula Általános Iskolájának tanulója, 36 fő pedig a Csongrád és Térsége Általános Iskola Piroskavárosi Általános Iskolájából érkezett.

Az utazást megelőzően már nagyon készültünk az előttünk álló nagy kalandra.

2024.04.25-én iskolánk vonattal utaztunk a fővárosba, Budapestre, ahol felkerestük a Magyarság Házát, ahol a „Miért lettem képzőművész” című rendhagyó órán vett részt. A budapesti utazást felhasználtuk arra, hogy a Néprajzi Múzeumot is felkeressük. Élményekkel gazdagon tértünk haza a kirándulásról.

Úti élményeinkről blogot írtunk. Ezt a következő hivatkozáson lehet megtekinteni: https://piroskasokerdelyben.blogspot.com/

1. nap

Reggel 5 órakor indult el autóbuszunk Csongrádról, a Csongrád és Térsége Általános Iskola Piroskavárosi Általános Iskolája elől.

Programunk első állomásaként Nagyváradon a székesegyházban megnéztük Szent László hermáját majd megpihentünk Erdély történelmi kapujában, Király-hágón. Innen messenger hívásban jelentkeztünk be iskolánkba, a nézők üdvözlése után, a Nemzeti Összetartozás Napja előtti tisztelgésünk jeleként zenés műsort adtunk. 48 tanuló és 5 kísérő nevelő énekelte el közösen a „Nélküled” című dalt. Igazán megható élmény volt ez mindannyiunk számára-határon innen és túl is. Utunk innen Bánffyhunyadra vezetett. Innen érkeztünk Kolozsvárra, ahol Mátyás király szülőházánál és szobránál idéztük fel alakját. Megcsodáltuk a Szent Mihály templomot, csoportképet készítettünk a Mátyás emlékműnél. A történelmi városrész megtekintése után szállásunkra, Szentegyházára utaztunk.

2. nap

Terveink szerint Székelyudvarhelyen a helyi Orbán Balázs Általános iskolába látogattunk volna el, de előzetes terveinkhez képest egy még gazdagabb programot sikerült megvalósítanunk, az iskolalátogatást pedig a következő napra halasztottuk, mert az egyeztetés ellenére előre nem látható akadály merült fel az említett iskola meglátogatásával kapcsolatban. A reggeli órákban így az iskolalátogatás helyett ellátogattunk a Gyilkos tóhoz majd megcsodáltuk a felejthetetlen élményt nyújtó Békás szorost. Ezt követően Farkaslakára utaztunk, ahol Tamási Áronról emlékeztünk meg, és megtekintettük a Trianoni emlékművet. Ezt követően Szejkefürdőn meglátogattuk a mini Erdély emlékmúzeumot, amit kisvasúttal is körbeutaztunk.  A nap záróprogramjaként székely kapukon keresztül sétáltunk fel Orbán Balázs síremlékéhez, majd történelmi TOTÓ kitöltésével mélyítettük el az első két napon szerzett tudást.

3. nap

A Madarasi Hargitához utaztunk. Ivóból indultunk traktorral a Hargitára, az utolsó szakaszt már gyalogosan tettük meg. A szállásra való visszatérés előtt még felkerestük Hargitafürdőt, ami hírnevét a nagy számban feltörő borvízforrásainak, és két működő mofettájának köszönheti. A gyönyörű táj, és a borvizek gyógyító hatása miatt híres településen is tettünk egy sétát, megkóstoltuk a híres borvizet.

 6 órára várt minket a Gábor Áron iskolában Godra János fafaragó mester, aki beavatott minket a faragás művészetébe! Végül elfogyasztottuk az ízletes helyi túró gombócot áfonya lekvárral vacsorára.

4. nap

A mai napon is a túrázásé volt a főszerep! A Mohos tőzeglápon ugráltunk először és megcsodáltuk a húsevő növényeket! A Szent-Anna tóhoz vezető ösvényen ballagva már tudtuk, hogy ezen még fel is kell jönni! Lent a tónál csónakáztunk is! És jött az újabb kihívás! A Torjai Büdös-barlang nagyon magasan van! De megérte felmászni! A kén-hidrogén szaga mindenért kárpótolt minket! A világ legnagyobb székelykapujának megcsodálása után, mely Pethő Sándor alkotása, értünk Kézdivásárhelyre! Finom fagyi mellett megcsodáltuk a főteret, a kézműves sátrak gazdag kínálatát, ezt követően visszatértünk  a szállásunkra!

5. nap

Korai ébresztő és a bőséges reggeli után búcsút vettünk Szentegyházi szállásadóinktól. Hazautazásunk első megállóhelye a Tordai sóbánya volt, melyet a tervezett programon felül sikerült megvalósítanunk nagy örömünkre.  A végtelennek tűnő bejáró és a sok-sok lépcső megtétele után leértünk a bánya aljába, az elénk táruló látvány kárpótolt minket minden fáradtságunkért. Déván Kőmíves Kelemenné szellemét kerestük. A felvonóval történő utazás, az elénk táruló panoráma felejthetetlenné tette a vár meglátogatását. Aradon tisztelgünk a vértanúk emlékére állított obeliszk előtt, mielőtt Csongrádra megérkeztünk volna a késő esti órákban, fáradtan, de élményekkel teli öt csodás nappal a hátunk mögött.