Székelyföld kincsei-tanulmányi kirándulás

HAT-KP-1-2021/1-000195 azonosító számú      „Székelyföld kincsei-tanulmányi kirándulás” című pályázat

Szép volt, jó volt, újból visszamennénk.

2022. szeptember 26-30. között a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium sikeres HAT-KP-1-2021/1-000195 azonosító számú „Székelyföld kincsei – tanulmányi kirándulás” pályázat keretein belül 43 diák és 4 kísérő pedagógus vett részt Erdély és Székelyföld megismerésében, szépséges tájainak felfedezésében.

A részvétel ingyenes volt, csupán érvényes személyigazolványra és némi költőpénzre volt szüksége a kirándulni vágyóknak.

Az első fotószünet Királyhágón, a történelmi Erdély határán volt.

Ezt követően érkezünk meg több pihenő és sok órányi utazás után a szálláshelyünkre, Zeteváraljára. Gyönyörű szállás várt bennünket. A gyerekeket minden este nagyon finom, meleg, szabad szedésű vacsorával várták a házigazdáink. A faházak összkomfortosak, fűthetők és szépek, modernek voltak.

Másnap városnéző sétával kezdtünk az UNESCO világörökség listáján is szereplő Segesváron: Kolostor és Vártemplom, Óratorony, Fedett lépcső. Székelykeresztúron felkerestük a Gyárfás udvarházat, ahol Petőfi a segesvári csata előtti éjszakát töltötte 1849. július 30-án. A kertben álló körtefa alatt írta utolsó versét. Fehéregyházán megkoszorúztuk a Petőfi-szobrot és a honvédek turulmadaras obeliszkjét.

Ezen a helyszínen a helyi idegenvezető nagyon szívhez szólóan mesélt az egykori fiatal honvédek utolsó, elkeseredett, halálos csatájáról. Harcostársai itt látták utoljára élve Petőfit, és elmondása szerint itt is nyugszik híres költőnk.

Székelyderzs unitárius vártemplomának meglátogatása nagy hatást gyakorolt mindenkire. Ez a régi épületegyüttes hűen tükrözi, hogy Erdély a vallásszabadság földje.

A harmadik napon Csíksomlyón a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban. A tanulók közül többen is az oltár elé járultak, nagy tisztelettel, kellő alázattal a hely szentsége előtt.

Ezután a Kárpátok legismertebb szurdokvölgyébe, a Békás-szorosba indultunk, mely igazán lenyűgöző természeti látványosság. Gyalog is végigsétáltunk rajta, hogy minél tovább tartson a döbbenetes élmény. Zárásként körbejárhattuk Erdély egyik legszebb tavát. A Gyilkos-tónak az a különlegessége, hogy több, mint 150 éves farönkök állnak ki a vízből.

Csütörtökön ködös, párás, hűvös reggelre ébredtünk, azonban ez lett a kirándulás legmelegebb napja, hiszen délután egy szál pólóban is melegünk volt. Farkaslakára utaztunk, felkerestük  és megkoszorúztuk a világhírű magyar író, Tamási Áron sírját, valamint Erdély első Trianon emlékművét. Elénekeltük a Székely Himnuszt, az Ismerős Arcok Nélküled c. dalát. Idegenvezetőnk segített Trianon, Erdély történelme, Székelyföld magyarságának, ezek szellemiségének minél hívebb átadásában.

Utunk Korondra vitt, a székely kerámiák élő múzeumfalujába, ahol a kézzel készített szőttesek, fonott kosarak, a háznál készített korondi kerámiák mellett a bazárvilág is felkeltette a gyerekek érdeklődését. Zárásképpen Szovátán, Európa legnagyobb heliotermikus tavánál, a Medve-tónál időzünk egy keveset.

Hazaúton Orbán Balázs sírját látogattuk meg Szejkefürdőn, ahol 16 csodálatos székelykapu alatt sétálhattunk fel az emlékhelyhez.

Utolsó napunk nagy része szintén a hosszú hazaútról szólt, de megálltunk Erdély fővárosában, a „Kincses Kolozsvár”-on, ahol megtekinthettük a nemrég felújított Szent Mihály templomot, Mátyás király hatalmas, gyönyörű szobrát és szülőházát. A városnézés során láthattuk még Bólyai János szülőházát, valamint tiszteletünket tettük a Házsongárdi temetőben, a leghíresebb erdélyi művészek, polihisztorok, tudósok, nagy erdélyi reformátorok sírjainál.

Az ötnapos tanulmányút hatalmas élményt jelentett a gyerekek számára, mindemellett nagy hatással volt személyiségfejlődésükre, hazaszeretetük, nemzetiségtudatuk fejlődött, erősödött.  Hatalmas lehetőség volt, hogy mindezt a Határtalanul pályázat keretében tehettük meg, hiszen a tanulóink szüleinek nagy része nem engedhette volna meg anyagilag egy hasonló kirándulás finanszírozását, így mindez elérhetetlen lett volna tanulóink számára.

hatartalanul_logo