Tájékoztatás a magántanuló státusz helyébe lépő „egyéni munkarenddel” kapcsolatos tudnivalókról

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. szeptember 1. napjától a magántanuló státusz helyébe az ún. „egyéni munkarend” lép. Ezen időponttól kezdődően már nem az iskola igazgatója engedélyezheti az egyéni munkarendet (magántanulói státuszt), hanem a szülői kérelmet az Oktatási Hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében bírálja el. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze Önöknek:

  • Az egyéni munkarenddel rendelkező tanulót az iskola valamennyi kötelező tanórai foglalkozása alól fel kell menteni.
  • Az egyéni munkarenddel rendelkező tanuló magatartását és szorgalmát nem kell értékelni, de félévi és tanév végi osztályzatainak megállapításához az iskolában osztályozó vizsgát kell tennie valamennyi tantárgyból.
  • Az egyéni munkarenddel rendelkező tanuló felkészüléséről a szülő gondoskodik, kivéve, ha a tanuló tartós betegsége miatt kérték az egyéni munkarendet. Ebben az esetben az iskola köteles gondoskodni a tanuló felkészítéséről.
  • Az egyéni munkarenddel rendelkező tanuló az iskola igazgatójának engedélyével részt vehet a tanórai vagy egyéb foglalkozásokon.
  • A külföldi tartózkodásra tekintettel egyéni munkarendben tanuló esetében a félévi minősítés az igazgató döntése alapján mellőzhető.
  • Ha az egyéni munkarenddel rendelkező tanuló neki felróható okból két alkalommal nem jelenik meg az osztályozó vizsgán, vagy két alkalommal nem teljesíti a tanulmányi követelményeket, a következő félévtől csak iskolába járással teljesítheti a tankötelezettségét.

Egyéni munkarenddel kapcsolatos részletes tájékoztatás:
https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozerdekuadatok/!Kozerdeku_adatok/oh.php?id=egyeni_munkarend

e-mail: egyenimunkarend@oh.gov.hu

OH telefonos ügyfélszolgálat: (36-1) 374-2100

Az egyéni munkarenddel kapcsolatos kérelmek benyújtása
Ki? A szülő (a szülői felügyeletet közösen gyakorlók esetében mindkét szülő aláírása szükséges).
Mikor? Az adott tanévet megelőző június 15. napjáig.
Hova? Postai úton: Oktatási Hivatal, Budapest 1981

A kérelem benyújtásához segítséget jelent a letölthető űrlap:
online kitölthető és nyomtatható
pdf formátumban (nyomtatás után kézzel kitöltendő)